چه تعداد از مردم ایران ار فیلترشکن استفاده میکنند؟
از همان روزهای اولی که فیلترینگ در ایران شروع شد، راههای دور زدن آن، مانند استفاده از فیلترشکن راه خود را به کامپیوترهای خانگی باز کردند. پس از آنها و داغ شدن بازار استفاده از گوشیهای هوشمند، همین روند در پلتفرم جدید تکرار شد. سیستم فیلترینگ با هدف جلوگیری از دسترسی کاربران به وبسایتهای مغایر با قوانین و سیاستهای جمهوری اسلامی ایران ایجاد شد و با روی کار آمدن شبکههای فیسبوک، توئیتر و یوتیوب شکل جدیتری به خود گرفت.
عواقب استفاده از فیلترشکن
با وجود فیلترینگ این وبسایتها، بودند کسانی که با استفاده از فیلترشکنها این موضوع را دور میزنند. با وجود عواقبی که استفاده از فیلترشکنهای ناامن دارند، مانند آلوده کردن سیستم و دسترسی به اطلاعات کاربران، آنها این ریسک را به جان میخرند و از این برنامهها استفاده میکنند. وزیر ارتباطات هم در رابطه با خطر استفاده از فیلترشکنها هشدار داده و گفته: درست است که بسیاری از فیلترشکنها خدمات ظاهری خوبی به کاربر ارایه میدهند، اما طبق گزارشاتی که مراکز معتبر منتشر میکنند، این نوع نرمافزارها استفاده ضدامنیتی دارند و نوعی باجافزارند که به جمعآوری اطلاعات مشترکین اقدام میکنند. فراگیری استفاده از فیلترشکنها تبعات بسیار زیادی دارد. امیدواریم مسئولانی که متصدی فیلترینگ هستند، به این موضوع توجه داشته باشند. باید مردم را درباره استفاده از فیلترشکن توجیه کنیم تا آنها با همراهی کنند. زیرا در هر تصمیمی اگر همراهی مردم نباشد، اثراتش مشابه اثرات کنونی و گستردگی باجافزارها میشود.
10 تا 12 میلیون کاربر ایرانی از فیلترشکن استفاده میکنند
طبق گزارشی که خبرگزاری ایسنا منتشر کرده، کمال هادیانفر، رئیس پلیس فتای ناجا اعلام کرده است که حدود 10 تا 12 میلیون نفر از VPN و فیلترشکن استفاده میکنند. طبق گفته او بعد از فیلتر تلگرام، شاهد کاهش استفاده از تلگرام و ریزش کاربران آن بودهایم، اما همچنان بیشترین جرائم در تلگرام و پس از آن در اینستاگرام رخ میدهد. او ضمن اشاره به این موضوع که احراز هویت در فضای مجازی مهم است گفت: اغلب مجرمان با هویت جعلی اقدام به ارتکاب جرائم در این فضا میکنند، این در حالی است که ۹۶ درصد از مردم کشور ما مشکلی با احراز هویت خود در فضای مجازی ندارند.
اظهارات هادیانفر در حالی خبر از استفاده 12-12 میلیونی کاربران از فیلترشکن میدهد که سال گذشته، ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفته بود:
طی دو سال گذشته استفاده از فیلترشکن به شدت کاهش یافته و در حال حاضر میزانی که از فیلترشکن استفاده میشود، کمتر از سه درصد ترافیک کشور است، اما استفاده از فیلترشکن در ماههای اخیر بسیار بیشتر شده و علت آن هم فیلتر شدن برخی از پیامرسانهایی است که در بین مردم رواج یافته بود.