ماجرای حراج پراید 22 میلیونی در سایتهای اینترنتی چه بود؟
فروش پراید 22 میلیونی هم یکی از آن موضوعاتی بود که در چند روز اخیر حسابی سروصدا کرد. همزمان با انتشار خبر کاهش قیمت دلار، تبلیغاتی در اینترنت خبر از فروش پراید با قیمت 22 میلیون و حتی پایینتر میداد. آگهیهای دیروز قیمتهای ١٩ و ١٨میلیون تومانی برای پرایدهای صفرکیلومتر تعیین کردند. شهروند گزارش داده است که این تبلیغات سعی در جلب اعتماد مردم داشتند و خود را بخشی از کمپین "نه به گرانی" معرفی کرده و قصد دارند که با اهداف مدنی و انسان دوستانه جلوی افزایش قیمت محصولات را بگیرند. اما آنجاست که میرسیم به ضرب المثل "هیچ ارزانی بی علت نیست!"
تعدادی از این آگهیها به صورت کامنت در صفحههای پربازدید اینستاگرام منتشر شد و برخی دیگر در کانالهای تلگرامی. البته سایت های خرید و فروش آنلاین هم پذیرای این آگهیهای جعلی بودند. منتشرکنندگان آگهی برای اینکه اعتماد خریداران را جلب کنند، گهگدار پیامهای جالبی در متن آگهیهایشان منتشر کردند. یکی از آنها که خود را با نام وطنی معرفی کرده است، هدف خود را از انتشار آگهی کمک به کمپین تحریم خرید دلار دانسته و نوشته است؛ اگر ما گران نخریم، سوءاستفادهکنندهها قیمت را پایین میآورند!
فروش پرایدی که وجود خارجی ندارد – تماس با منتشرکننده آگهی
شهروند گزارش داده است: خطها بشدت مشغول است و به سختی میتوانی با منتشرکنندگان ارتباط برقرار کرد. پس از چندنوبت تماس موفق میشویم با یکی از این منتشرکنندگان آگهی که خود را بهزادی معرفی کرده است، تماس بگیریم. بهزادی در آگهی خود نوشته تعداد محدودی پراید ١١١ صفر را با قیمت ٢٢میلیون تومان واگذار میکند. او میگوید که متقاضی باید ١٥میلیون تومان پول پراید را به صورت پیشپرداخت واریز کند و ٧میلیون تومان باقیمانده در زمان تحویل خودرو گرفته میشود. به گفته این فرد، خودروها ٤٥ روزه تحویل داده میشود و تنها به افرادی تعلق میگیرد که سریعتر مبلغ پیشپرداخت را واریز کنند. او دلیل تأخیر را وجود خودروها در انبار شهرستان و انتقال آنها به تهران عنوان کرده است.
یکی دیگر از منتشرکنندگان آگهی میگوید که علاوه بر پراید ١٣٢، خودروهای تیبا را با قیمت ١٩میلیون تومان واگذار میکند. وقتی از او میپرسیم که چرا قیمتها تا این اندازه پایین است؟ پاسخ میدهد: اگر گران بفروشیم، میگویید چرا گران است و اگر ارزان بفروشیم، میگویید چرا ارزان است؟! وقتی در پاسخ میگوییم که قیمتهای او از قیمت کارخانه هم پایینتر است، توضیح میدهد که خودروهای صفر را ابتدای سال تحویل گرفته است و به همین دلیل به قیمت همان روز میفروشد. البته در این آگهی هم خبری از خودروی حاضر و آماده نیست و منتشرکننده آگهی میگوید که پس از واریز مبلغ ١٣میلیون و ٥٠٠هزار تومان سفارش خودرو ثبت میشود و خودرو ظرف ١٥ روز از تبریز به تهران میرسد.
اما دسته دیگر از آگهیدهندگان شیوه جالبتری در پیش گرفتهاند و با استفاده از این آگهیها را درآمد دیگر پیدا کرده اند. پیششماره این دسته از آگهیدهندگان ٩٠٩ است و این همان خطهای اجارهای است که ترفند بسیاری از برنامههای تلویزیونی، مراکز مشاوره مثلا رایگان، فالگیرها و قصهگوهای کودک شده است. خطهای ٩٠٩ درواقع خطهای اجارهای هستند که صاحبان کالا و خدمات میتوانند آن را از مخابرات اجاره کرده و درآمد حاصل از تماس با این خطها را به جیب خود بریزند. بر این اساس ٨٠درصد از درآمد حاصل از مکالمه با این خطها به حساب مستأجران خط ریخته میشود و مخابرات ٢٠درصد از درآمد را از آن خود میکند. نکته جالب این است که هزینه تماس با این خطها به صورت دقیق و شفاف مشخص نیست و مخابرات میگوید که هزینه هر دقیقه مکالمه با این خطها بین ٥ تا ١٠٠٠ تومان متغیر است. بنا به اعلام مخابرات تعرفه خطهای هوشمند براساس فاکتورهای متفاوت و خدماتی که مستأجر ارایه میدهد، تعیین میشود و نمیتوان رقم دقیقی بهعنوان تعرفه این خطوط مشخص کرد. البته خوب است بدانید که علاوه بر تعرفه خطوط هوشمند، تعرفه مکالمه با خطوط عادی هم به پای تماسگیرنده محاسبه میشود. مستأجران خطهای هوشمند برخلاف قانون درباره هزینه تماس با این خطوط هیچگونه اطلاعرسانی نمیکنند و نهادهای نظارتی هم کمتر وارد پرونده این تخلف شدهاند.
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در رابطه با این موضوع می گوید که مردم نباید به آگهی فروش خودروهای صفر زیر قیمت بازار و کارخانه اعتماد کنند. او گفت:
بارها گفتهایم که مردم فریب این دسته از آگهیهای فروش خودرو با زیر قیمت بازار را نخورند. در برخی سایتها تبلیغات قابل تأملی درباره فروش خودرو منتشر میشود اما باید پرسید زمانی که خودرویی وارد بازار نشده است، چطور این افراد مدعی فروش تعداد زیادی پراید آن هم با قیمت پایینتر از کارخانه هستند؟ یعنی عدهای پیدا شدهاند که به صورت خیریه خودرو میفروشند؟ بسیاری از این منتشرکنندگان آگهی خودروهایشان را به صورت پیشفروش میفروشند که درواقع همان شرکتهای غیرمجاز و کلاهبردار پیشفروش خودرو هستند.